zaterdag 29 juni 2013

Kijk eens wat ik kocht!

Een tijdje geleden was ik bij de toko. Normaal gesproken wordt ik daar altijd heel snel gek, van alle rare producten die ik niet ken. Maar nu nam ik rustig de tijd om alles te bekijken en vond ik best wel leuke producten. Dus ook voor glutenvrije en zelfs suikervrije producten kun je daar terecht. 

Wat heb ik gekocht?

Rijstnoedles van 3 mm dik. Ze hadden deze in allerlei verschillende maten; 1, 3, 5 en 10 mm.

(De prijs van dit product heb ik niet onthouden. Ook heb ik het nog niet geproefd, als het lekker is, of juist niet, dan laat ik hier nog even weten).


Rijstvellen. Bij deze toko hadden ze dit formaat, en een kwart cirkel. Deze leken me handiger voor het doel waar ik ze voor ging gebruiken: springrolls. Als je niet weet wat dat zijn, of hoe je ze maakt, kun je op de blog van De Groene Meisjes kijken. Het zijn rolletjes van rijstpapier, met daarin allerlei soorten groenten. Of wat je er ook maar in wilt doen. (Ik deed er ook wel tempeh of vegagehakt in).

Het zijn super veel vellen, ik heb ze niet geteld, maar we hebben er flink van gegeten en er zijn er nog genoeg om er nog minstens twee keer van te eten (met meerdere personen).

Stiekem vind ik het zelf niet heel lekker. Oeps! Maar ik heb dit nu driekeer gegeten, en de mensen met wie ik het at vonden het wel lekker geloof ik. Dus ja, wat doe je dan? Ik maak voor mezelf maar een salade, eigenlijk hetzelfde, maar dan zonder het vel.

(Prijs: 2,50 euro).


Ik kocht ook een doosje met pappadums. Dit had ik wel eens gegeten bij een Indiaas restaurant, maar nog nooit zelf gemaakt. Het was heel leuk om te maken. Het zijn dunne vellen die in (frituur)olie ongelofelijk uitzetten. Heel leuk, en ook wel lekker. Maar ik vond het wel heel erg zout. Te zout naar mijn smaak. En daarna had ik buikpijn. Voor mij dus niet voor herhaling vatbaar.. Jammer, want het is dus glutenvrij (gemaakt van linzenmeel).
(Prijs: 1,75 euro geloof ik.)


Ik kocht ook Baking Soda. Baking Soda is niet direct iets om op te eten (natuurlijk doe je wel een klein beetje in sommige recepten) maar ik kocht het voornamelijk voor de andere doeleinden die je niet verwacht van dit product. Je kunt het namelijk gebruiken om zelf deoderant te maken. Het werkt ook heel goed tegen de jeuk van muggenbulten (maak er een dik papje van en smeer dat op de bult). Als je zoekt op doeleinden voor dit product, zul je er heel veel vinden. Bijvoorbeeld hier
(Prijs: 1,60 euro.)

Naast deze producten kocht ik ook nog rijstmeel. Ze verkochten ook ketan rijstmeel. Op deze verpakking staat 'glutinous' wat verwarrend is en veel mensen laat denken dat het gluten bevat. Dit is niet het geval! Het betekent alleen maar dat het van plakrijst is gemaakt en meer kleeft. 
Ik kocht ook een nog een kokos-mangoreep (1,15 euro) die gezoet was met agavesiroop. 

Al met al toch hele leuke aankopen op een plek waar ik het niet verwachtte. Ik was blij:) 

Liefs!

woensdag 26 juni 2013

Lente #6

Het is eigenlijk al weer bijna een maand geleden dat ik iets schreef over mijn lenteproject. Een update!

Er is niet heel veel te vertellen over dit project. Vanaf het begin was er niet dezelfde flow als bij mijn twee eerdere projecten. Eigenlijk was er gewoon een idee, en kwam er niet heel veel na. Dus ik besloot om maar gewoon te beginnen, met de ideeën die ik had.

Ik viltte een lap, van ongeveer bij cm. Deze lap was eigenlijk net iets te kort, want ik wilde hem als rokje gebruiken. Nu had ik al meteen door, dat er meer nodig was dan deze lap om een rokje te maken. Daardoor bleef het project een tijdje liggen.

Tot dit weekend. Ik ging eindelijk naar de stoffenmarkt in Utrecht en zocht naar een lap die er goed bij zou passen. Die vond ik, en nu kan ik dus verder met mijn project.

Zo ziet de lap vilt er uit:


Nu nog de afwerking. Die doe ik eigenlijk ook nog totaal op gevoel. Wel met de naaimachine, maar zonder een patroon of veel meten.

Ik hoopte dat ik dit ineens zou kunnen, zonder veel ervaring met de naaimachine. Jammer genoeg werkt het natuurlijk niet zo;). Dus zou ik het liefste dit doen met de lap:


In de hoek en weg er mee. Doe ik niet hoor. Het komt wel af, alleen nu nog niet. Waarschijnlijk moet ik eerst nog wat oefenen.

Liefs

dinsdag 25 juni 2013

Een jurkje

Ik haakte een heel schattig jurkje voor een baby. Altijd lastig in te schatten hoe groot dat dan precies moet worden, dus het is op de groei.

Ik gebruikte een patroon wat ik hier vond, en het is echt heel simpel!

Foto's maken was erg lastig, vooral de kleur is niet zoals het in het echt is. Ik verbaasde me over de foto's op Ravelry, waar ik alle jurkjes veel minder mooi vond dan mijn eigen variant. Maar nu snap ik dat wel, want het jurkje wil gewoon niet mooi op de foto ;).



Liefs!

maandag 17 juni 2013

Havermoutkoekjes

De blog van Celine, Plant-Aardig, is een hele mooie blog met allerlei recepten die geen pinda's, noten, koemelk, vlees, gist en suiker bevatten. Ze maakt prachtige tekeningen van de receptbeschrijvingen. Op haar blog vond ik een recept voor havermoutkoekjes. Ik was al vrij lang op zoek naar een recept voor havermoutkoekjes waarbij geen gebruik gemaakt werd van meel. Dit recept is zo! Zij gebruikt cranberry's, maar omdat ik die niet in huis had paste ik het recept aan. Na de eerste keer maakte ik het nog een paar keer, want het was zo lekker! Het is vooral ook heel simpel om te maken en daarom deel ik het graag met jullie.

Het recept komt dus van haar blog, maar ik heb het een klein beetje aangepast. Kijk vooral op haar blog naar het recept, want zij beschrijf het door haar tekening veel leuker dan ik kan.
De koekjes zijn niet heel erg zoet, dit vind ik zelf niet erg. Je kunt meer agavesiroop toevoegen. De kaneel voegt ook meer zoetheid toe.

(Ook havermoutkoekjes zijn niet zo fotogeniek, dus ik heb geen foto;)

Benodigheden
200 gram havermout
25 gram gesmolten boter (je kunt ook plantaardige boter gebruiken)
55 gram kokosrasp (gemalen kokos)
4 el agavesiroop
25 gram walnoten (of andere noten. Dit kun je natuurlijk ook weglaten. Zelf vind ik het een lekkere toevoeging).
1 tl wijnsteenbakpoeder
Snufje zout
Kaneel naar smaak. (Ik vind frambozen en kaneel een heerlijke combinatie, in dit recept doe ik ongeveer 1/2 eetlepel kaneel. Als je niet van die combinatie houdt, kun je het natuurlijk ook weglaten of minder toevoegen).
125 ml heet water
30 - 40 gram (diepvries)frambozen, in stukjes. Diepvriesframbozen zijn makkelijk te breken in stukjes.

Bereiding
Meng de havermout, gesmolten boter, kokosrasp, wijnsteenbakpoeder en zout in een kom. Doe hier het hete water bij en meng. Het wordt nu vrij plakkerig. Voeg de stukjes framboos toe en meng.
Maak hier balletjes van die je plat drukt. Ik maak ongeveer 8 koekjes, maar je kunt ze ook kleiner maken.
Bak de koekjes 25 minuten op 190 °C.
Eventueel kun je (55 gram) chocolade smelten en over de koekjes verdelen. Ik doe dat meestal niet.

Liefs

donderdag 13 juni 2013

Notitieboekje #2

Na mijn eerste uitprobeersel met vilt, maakte ik vorige week nog een hoesje voor een notitieboekje. Dit keer voor mijn moeder.
Het leek wel de omgekeerde wereld, ik maakte niet voor mezelf, maar voor een ander iets met de regenboogkleuren. Het moet toch niet gekker worden!

Het eerste hoesje, wat ik voor mezelf maakte, maakte ik vast aan het notitieboek. Het heeft ook een sluiting en een knoop. Dit nieuwe hoesje is heel anders, je kunt het namelijk weer van het boek afhalen en om een ander boek doen. Heel praktisch natuurlijk.

Het resultaat:





Over de binnenkant ben ik nog niet helemaal tevreden. Nu is de afwerking een beetje gek; aan de ene kant strak afgeknipt en aan de andere kant juist rafelig. Ik vind het niet heel erg. Dit was vooral ook om uit te proberen wat beter werkt en wat mooier is. Ik denk dat ik de volgende keer beide kanten recht afknip.

Vilt is een heerlijk materiaal. Het werkt ook heel snel, in een halve middag heb je al iets waar je iets van kunt maken. En, mijn lenteproject wordt ook iets met vilt. Het is voor een deel al klaar, nu alleen nog de afwerking. Meer over mijn lenteproject later. 

Liefs

woensdag 12 juni 2013

Een hart & een zegen

Dit weekend maakte ik een hart van vilt. Ik koos prachtige blauwtinten met een vleugje paars. Ik heb lekker buiten gevilt, heerlijk!

Het resultaat:


Ik besloot hier een gedicht op te zetten.
Het eindresultaat:


De tekst, voor als je het niet goed kunt lezen:
Er is een plek
voor alles
om te zien
ik ontvang

Er is ruimte
voor alles
om te ontstaan
ik creëer

Met mijn hart

En de zegen? Nou, die kwam van onze katten. Heel bijzonder. Normaal gesproken bemoeien ze zich niet heel veel met mij, en al helemaal niet met wat ik maak. Maar nu, nu kwamen ze allebei even spieken wat ik deed. 

Terwijl ik het gedicht erop (droog)vilt


Lief hè? 

Liefs!

zondag 9 juni 2013

Sinaasappel-citroentaart

Normaal gesproken maak ik voornamelijk zoete recepten met chocolade. Heel soms iets met appel, maar met ander fruit maak ik nooit wat. Klinkt saai, maar ja, wat kan er nou tegen chocolade op ;)?
Nu lagen er een aantal sinaasappels in de fruitmand, aangezien we een groentepakket hebben. Dus, zocht ik naar een recept voor een taartje met deze sinaasappel. Uiteindelijk zit er in het recept maar 1 sinaasappel, maar ach, het was een lekker taartje.

Ik combineerde twee recepten. Dit recept gebruikte ik voor de bodem, en dit voor de vulling. Beide paste ik zo aan, dat ze ook suikervrij zijn. Het recept is glutenvrij (tenzij je het hele recept gebruikt wat bij de vulling vermeld staat) en suikervrij. Ik gebruikte zoetmiddelen die ik in huis had, palmsuiker, agavesiroop en honing. Gebruik vooral wat jij in huis hebt en lekker vindt.


Benodigdheden 
Voor de bodem: 

100 gram rijstmeel
1 eetlepel palmsuiker
1/2 theelepel zout
snufje bakpoeder
80 gram koude boter
3 eetlepels koud water
1/2 theelepel vanille-extract
(In het originele recept staat plantaardig bakvet, als je dat gebruikt in plaats van boter, is het ook veganistisch).

Voor de vulling:2 citroenen
1 sinaasappel
4 eieren
(100 g) honing / agavesiroop. Gebruik naar jouw smaak! Ik heb veel minder gebruikt, misschien 75-80 gram, maar van mij hoeft het niet zo zoet te zijn. 
50 g gesmolten boter

Bereiding
De bodem:

Meng de rijstmeel, palmsuiker, zout en bakpoeder in een kom. Doe de boter erbij en kneed met je handen. Het deeg wordt nu kruimelig. Voeg het water en vanille-extract toe. Doe het deeg in een kleine springvorm, 20 cm is een goede maat.

Was de citroenen en de sinaasappel goed. Rasp de sinaasappelschil en de schil van 1 citroen in dunne sliertjes en pers daarna het fruit uit. Meng de eieren, de honing of agavesiroop, de gesmolten boter, het vruchtensap en de fijn geraspte schil in een slakom. 

Verwarm de oven voor en bak de bodem enkele minuten op 190 °C. Haal hem daarna er weer uit en doe de vulling erin. Bak gedurende 15-20 minuten in het midden van de oven op 220 °C. 

Liefs

zaterdag 8 juni 2013

Photo workshop - assignment 5

Dit is opdracht vijf van de Pure Photo Workshop. Voor andere deelnemers, kijk hier

De opdracht voor de fotoworkshop van deze week, was om een verhaal in foto's neer te zetten. Met of zonder tekst, wat je zelf wilt. In 2 tot 5 foto's. Ik heb zeven foto's hier neergezet, die voor mij wel een verhaal vormen. Een heel simpel verhaal, maar toch;)

Ik vind het leuker om een keer geen woorden te gebruiken bij een verhaal. Bij deze: 










Een simpel verhaal, maar wel leuk, vind ik dan. 
Ik vond het wel een lastige opdracht. Het eerste lastige was het verzinnen van een verhaal, het liefst zonder personen erin. Aangezien mijn familie niet zo gecharmeerd is van de camera en liever niet op mijn blog verschijnt;). 

Dan moet het ook nog een goed verhaal zijn. En verhalen schrijven doe ik wel eens, en soms denk ik dat ik dat ook wel kan, maar om dat dan in een foto om te zetten, dat is wel een heel ander verhaal. Ik houd heel erg van foto's met diepgang en betekenis. Maar om zelf zoiets neer te zetten, dat vind ik moeilijk. Ook omdat je zulke dingen vaak niet in scene kan zetten. 

Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om 'gewoon' wat te spelen met paardenbloemen en de camera, om de beelden als vanzelf te laten ontstaan. Het nadeel daarvan, en dat zie ik vooral nu ik de foto's zo bij elkaar bekijk, is dat ze niet helemaal bij elkaar passen. Ze hebben allemaal een andere setting, andere achtergrond en zo. 

Maar goed, dit is het dus geworden. Het heeft me een nieuwe, andere kijk op de paardenbloem en de cycli in de natuur gegeven. Het liet me focussen op iets heel kleins in de natuur, en ik zag het proces ervan. Ik kon genieten van zoiets kleins in de wereld. Leuk! 

Dit was de laatste opdracht van de Pure Photo Workshop. Alle fotografen, bedankt voor de opdrachten! Ze waren allemaal leuk en uitdagend. Alle andere deelnemers, jullie ook bedankt, voor de prachtige foto's en de feedback. 

Liefs

maandag 3 juni 2013

Favoriete recepten #6

Een tijdje heb ik al geen favoriete recepten met jullie gedeeld. Voornamelijk, omdat ik die eventjes niet had. Ik deed maar wat met koken, wat vaak wel lekkere resultaten opleverde hoor. Maar niet deelwaardig;)

Nu heb ik weer een aantal hele fijne, lekkere recepten die ik toch heel graag met jullie wil delen.

Ik ontdekte deze week een blog met allerlei recepten die zowel glutenvrij als suikervrij zijn. Heel fijn! Wat helemaal fijn is, is dat er gebruik gemaakt wordt van enigszins normale producten. Vaak wordt er in glutenvrije recepten gebruik gemaakt van allerlei glutenvrije bakmixen, die ik liever niet gebruik. Er zit vaak suiker in, en soms ook nog troep (E-nummers ed.). Daarom was ik extra blij met dit blog, aangezien ze bijna in alle recepten amandelmeel en kokosmeel gebruikt. Als suikervervanging gebruikt ze honing.

De site is: http://glutenfreefix.com/.

Ik maakte deze week al twee (of stiekem drie) van haar recepten. De hartige taart met tomaten (met als vulling niet tomaten, maar andere groenten, zoals paprika en courgette). De biscuits, die ook als bodem dienden voor de hartige taart. Bij beide verving ik de salie door andere verse kruiden (basilicum en peterselie). Ik maakte ook een zoet recept, chocolade-ijstaart (met browniebodem). Alle drie de recepten zijn erg simpel, het enige lastige is het omrekenen van verschillende Amerikaanse 'maten': van cup naar gram, Fahrenheit naar Celcius, enz.

Ook maakte ik een sinaasappel-citroentaartje. Ik combineerde twee recepten en eigenlijk werd het gewoon lekker :). Het recept zal ik later deze week delen. Nu alvast de foto:


Liefs!

zaterdag 1 juni 2013

Photo workshop - assignment 4

Deze week stond het leren kijken centraal bij de Pure Photo Workshop. Arnika gaf ons vier opdrachten, om te leren nadenken over hoe we een foto willen hebben. Dus niet gewoon maar wat schieten, maar nadenken over welke elementen je wel, en welke je niet in je foto wil.

Ik dacht, fijn, een makkelijkere opdracht dan vorige week. Vooral omdat ik minder tijd had deze week. Maar ik vergat daarbij even, dat ik natuurlijk perfectionistisch ben, en graag alle geleerde elementen ook in de praktijk breng. Dus uiteindelijk vond ik het toch nog moeilijker dan ik verwachtte.

Wat ik ook lastig vond aan deze opdracht, was dat je moest nadenken. Niet dat ik dat niet kan, maar ik wil het liever niet. Haha, dit heeft misschien wat uitleg nodig. Sinds ik mijn creativiteit aan het ontwikkelen ben, merk ik steeds meer hoe fijn ik het vind om niet na te hoeven denken over projectjes. Wel qua inspiratie, maar niet al te veel qua techniek. Ik wil niet alles al uitgedacht hebben, maar meer tijdens het proces creërend denken.

Dit is bij foto's iets lastiger, zeker bij deze opdracht. Toch heb ik mijn eigen draai er aan gegeven. Eerst niet, toen zat ik vooral na te denken over wat ik kon fotograferen. Maar gedurende de week werd dat steeds speelser. Ik ging de tuin in en 'deed maar wat'. Heerlijk om te doen! Misschien zijn het niet de allerbeste foto's geworden, maar ik vond het leuk om te doen.

Ik merkte dat ik door deze opdracht anders ging kijken naar de wereld. Dat was natuurlijk ook precies de bedoeling! Ik schreef hier eerder een blogje over, over het zien als fotograaf. Volgens mij kijken fotografen (of andersoortige kunstenaars) naar de wereld op een andere manier. Deze week deed ik dat ook een beetje. Ik zag de wereld deels door de lens van mijn camera. Ik dacht na over wat mooi zou zijn voor de foto, het ging haast automatisch terwijl ik keek.

Goed, genoeg gepraat. Nu de opdracht.

De opdracht bestond uit vier onderdelen:
1. Fotografeer iets met blauw in de hoofdrol.
2. Fotografeer een detail.
3. Fotografeer patronen.
4. Fotografeer een emotie.

Hieronder mijn foto's per onderdeel. Soms zijn stiekem meerdere onderdelen met elkaar verweven tot één foto, en dus lopen de onderdelen een beetje in elkaar over.

Blauw 

Eigenlijk was ik meer in de mood voor groen, gezien mijn lenteproject wat uitgaat van die kleur. Maar, de foto van het voorbeeld, vond ik wel prachtig. Dus probeerde ik toch maar ook zo'n foto te maken.


Zo mooi blauw als het voorbeeld werd het bij mij geen enkele keer..


Toch best moeilijk, de blauwe lucht fotograferen. Heeft er iemand tips?

Ik ontdekte tijdens het fotograferen dat ik een blauwe broek aan had. Of blauw, blauw heeft wel een belangrijke rol. Dus maakte ik daar ook een foto van.


Detail

Het tweede onderdeel was het maken van een foto van een detail. Ik heb verschillende foto's genomen, met allerlei soorten details.

De harp van mijn moeder
Wandelaar & hond - blaadje

Wat een details!

Patronen

Bij het maken van foto's van patronen, vond ik het leuk om te kijken naar ordelijkheid en iets wat dat juist verstoorde. Dus patronen, maar toch niet helemaal. 

Zoals deze foto: 


De steentjes liggen in een prachtig patroon, maar de zon door de bomen geeft het speelsheid mee. 



Patronen van licht

Emoties

Ik wilde geen persoon op de foto zetten, vooral omdat mijn familie het geloof ik niet zo leuk vind als ik ze op de foto zet ;). Dat maakte dit onderdeel wel wat lastiger, want hoe zet je dan een emotie om in een beeld?

Daarom koos ik er voor om mezelf te fotograferen. Wel iets lastiger natuurlijk, maar met de zelfontspanner kreeg ik toch wel een mooie foto. Het zijn geen foto's van emoties, maar ik vind ze wel mooi geworden.

Eerste een meditatiefoto:


Overgave

Poeh, wat een hoeveelheid foto's. Ze zijn allemaal mooi en leuk, maar allemaal op een andere manier.Ik heb geen idee welke ik de mooiste vind.

Liefs