donderdag 7 november 2013

Dromen volgen - nog een obstakel

Als ik denk aan het leven van mijn droom, dan is mijn volgende gedachte: wat is dan mijn droom? Mijn droom is nog niet duidelijk en iets wat ik leef, om de volgende gedachte die bij me opkomt: ik moet geld verdienen met mijn droom. Het heeft geen zin om iets te verzinnen waar ik niet van kan leven, want wat heeft die droom dan voor zin? Dan besteed ik tijd aan iets wat ik heel leuk vind, maar ondertussen moet ik nog
andere dingen doen om geld te verdienen.

Deze gedachte is enorm beperkend, het beperkt mijn creativiteit en mijn fantasie. Daarnaast is het natuurlijk eigenlijk onzin. In bloggen, handwerken, tekenen en alle andere vormen van creativiteit stop ik ook best veel tijd. Ik vind dit heel leuk om te doen en het heeft misschien ook met mijn droom te maken. Maar geld verdienen? Nee dat doe ik niet met deze dingen.

Dus misschien is het niet nodig dat een droom geld oplevert...

Natuurlijk is dat wel een voordeel, maar door te denken in termen van geld, moet een droom meteen aan allerlei eisen voldoen. En dus, sluit je andere dingen uit én ben je minder creatief. Het geeft je een denkrichting die niet de meest creatieve maar meest lucratieve is. En dat wil ik helemaal niet. Het werkt ook voor geen meter eigenlijk.. Als ik bedenk dat ik geld moet verdienen met wat ik verzin, stopt het daar al: ik geloof niet dat er iets is waar ik geld mee kan verdienen én wat ik heel leuk vind om te doen. Maar wat als ik nou denk in termen van mogelijkheden; alles is mogelijk, alles mag en het hoeft geen geld op te leveren. Dat geeft veel meer mogelijkheden, veel meer dromen.

Door de zoektocht naar obstakels ontdek ik dingen die mij tegenhouden om echt mijn droom te leven. Ik ga nog even door met obstakels ontdekken. Obstakels die ik meestal zelf heb bedacht. Door er over te schrijven merk ik dat ik zie wat voor onzin deze obstakels eigenlijk zijn. Het schrijven geeft me een andere blik. 

Liefs

1 opmerking:

  1. Dankjewel!
    Herkenbaar en in mijn fase ook steeds actueel.
    Je houding ten opzichte van de obstakels is bepalend voor je verhouding met wat er achter ligt. Hela, er naast liggen ook kansen!
    Deel het bestaan in taartpuntjes die elk een deel van je energie mogen besteden. Effectief en loonvormend naast dromenverwerkelijkend. Maar vooral: LEEF!!!

    BeantwoordenVerwijderen