donderdag 18 juli 2013

Vrij haken - free form crochet tips

Haken met een patroon is heel anders dan haken zonder patroon. Bij een patroon weet je precies wat je gaat maken en hoe het eruit gaat zien. Bij vrij haken heb je meestal wel een idee over wat het gaat worden, maar totaal niet over hoe het eruit gaat zien.

De laatste tijd vind ik het heerlijk om zonder patroon te haken! 

In het Engels wordt vrij haken ook wel free form crochet genoemd. Ik wil jullie een aantal tips geven waarmee je zelf aan de slag kunt met vrij haken.

Maar waarom zou je vrij haken? Er zijn zoveel prachtige patronen. Ja dat klopt, er zijn zoveel patronen, die moet je zeker ook gaan haken! Ik vind de techniek van vrij haken er gewoon heel leuk uitzien. Daarnaast vind ik het meer uitdaging om zonder patroon te haken. Ik ben het minder snel zat om aan een project te werken. Ik denk dat ik haken met patroon gewoon een beetje saai vind.

Voor mij is vrij haken creatiever, ik kan mijn eigen ding erin leggen. Ik ben ook veel minder met mijn hoofd bezig, alleen maar met wat nu mooi is om toe te voegen. Ik ben heel erg bezig met de details. Ik volg gewoon mijn intuïtie over wat mooi is om te doen.

De komende weken zal ik steeds één of meer tips geven, die ik zelf ontdekt heb tijdens het proberen. Er zijn vast nog veel meer tips, maar die moet ik nog ontdekken.
  1. Zoek inspiratie op.
Jullie kennen Pinterest vast wel. Op deze site kun je haast eindeloos zoeken naar inspiratie. Zoek eens op ‘free form crochet’ en je vindt de prachtigste dingen. Sjaals, topjes, rokken, beelden, noem maar op! Kijk naar verschillende stijlen, verschillende kleuren. Kijk naar wat je mooi vindt en wat niet.

Ik heb een pinterestbord samengesteld met allerlei prachtige projecten. (Althans, ik vind ze mooi;). Je kunt mijn bord hier vinden.

Heb je geen pinterest? Zoek dan via google naar inspiratie. Ik zocht op dezelfde term als in pinterest (free form crochet) en vond dit.

Zoek dus online naar voorbeelden en ontdek je eigen stijl. Ontdek kleuren die je mooi vindt, patronen of steken. En dan kun je zelf aan de slag om te maken wat je ziet, of juist iets heel anders.

Haken jullie wel eens zonder patroon? Ik ben benieuwd of jullie het wel eens willen uitproberen. 

Liefs

1 opmerking:

  1. Hoi Lot,

    wat een mooie (trouw)jurken zeg! Ik vind die handschoentjes zonder vingers prachtig, wil je die een keer voor me maken? Maar dan nog met een gat voor mijn duim, voor de buitenoptredens.
    En ik ga zelf ook vast nog eens vrij haken, als mijn kussensloopje af is:)
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen