dinsdag 3 september 2013

Spinnen - eerste keer

Het spinnewiel stond er al heel lang. Al bijna twee jaar. Maar ik vond steeds excuses om het niet te doen. Niet te proberen eigenlijk, want ik was natuurlijk helemaal niet creatief bezig. En dan nog, ik kon het niet, en zou ook niet weten hoe ik het moest leren.

Goed, genoeg excuses om het niet te doen. Uiteindelijk deed ik het wel. Ik kreeg les van iemand uit het dorp. Eerst op haar spinnewiel en toen op mijn spinnewiel. Poeh, dat viel me nog niet mee! Dat verwachtte ik natuurlijk ook wel, maar toen ik echt probeerde, was het toch veel moeilijker dan ik verwachtte. Of stiekem hoopte. Want het ziet er gewoon zo simpel uit als anderen het doen.

Stapsgewijs bouwden we het op; eerst leren om het spinnewiel draaiende te houden, dan een gewoon bolletje katoen er doorheen spinnen, en dan het echte uitproberen. Op dat punt was het ineens allemaal te veel, het trappen met je voet, de handen die beide iets anders doen. Dus lukt het niet. Of eigenlijk had ik gewoon nog niet door hoe het moest.

Want een dag later lukt het me wel, helemaal zelf. Oké, het is echt niet, zeker niet, perfect! Hihi, zo presenteer ik het hier natuurlijk ook niet. Maar tijdens het spinnen had ik het ineens door, het lukte om al die dingen tegelijkertijd te doen. Ik ontdekte de flow van het spinnen. Blij dat ik was :).

Het leuke van dingen leren als je al volwassen bent, is dat je ineens ambachten en vakmanschap van andere mensen gaat waarderen. Want het ziet er bij hen zo makkelijk uit, maar dat is het gewoon niet voor een beginner!

Foto's van mijn eerste spinsel:(Hihi, stiekem schaam ik me wel een beetje. Vraag ik mezelf af: zal ik deze foto's wel de wereld in sturen? Wat zullen jullie wel niet van me denken. Dat ik alleen maar dingen maak die lelijk zijn, niet goed zijn, blablabla. Ik leg dat gedeelte van mijn geest nu even het zwijgen op. Want natuurlijk is dit niet perfect, en natuurlijk is het lelijk en niet goed. En dat mag, want het is een foto van een eerste keer spinnen. Dus, ik plaats hem toch. Zodat iedereen kan zien dat alle begin moeilijk is, en dat je voor elke soort handwerk moet oefenen. Een bemoediging dus, misschien. Voor iemand die niet durft te beginnen met iets nieuws.)

En over een tijdje, dan plaats ik een perfect gespinde draad, wedden?

Liefs

2 opmerkingen:

  1. Geweldig! Van mijn eerste spinsel breide ik een dekentje (ik was toen zwanger).... Ik ben er nog altijd trots op! En Niets is lelijk...., niet alles is persé mooi, maar je zult eens zien, als je dagelijks oefent! En als je alles meteen zou kunnen, hoefde je ook niets meer te leren! Dán wordt het leven pas saai.
    Hannah

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je gesponnen draad is heel mooi. Mijn ervaring is dat je die eerste draad pas gaat waarderen als je meer spinervaring krijgt. Over het algemeen ga je steeds gelijkmatiger draden produceren naarmate je langer spint. En dan blijkt het ineens heel moeilijk om zo'n heerlijk onregelmatige draad voort te brengen. Wees er dus maar zuinig en vooral heel trots op! Groetje van Titia

    BeantwoordenVerwijderen