maandag 16 september 2013

Vrij haken - Tips #6 gaten haken

Je kunt bij vrij haken heel vast haken, en een dichte lap creëren, maar gaten in je werk geven ook een heel leuk effect. Soms zijn ze zelfs nodig, want gaten zijn heel handig als knoopsgaten. Maar hoe maak je nu zo'n gat?

Ik denk eigenlijk dat de foto's wel voor zich spreken. Maar onderaan ook nog wat extra uitleg. 

Deze foto is dus op z'n kop, of links/rechts omgekeerd. Niet heel duidelijk in ieder geval ;)Stop op een punt, vlak voor waar je een gaatje wilt, met de steek waar je mee bezig was. Haak 4 lossen (of iets minder als je heel dik garen hebt). Sla 1 of 2 steken van de vorige rij over en ga verder met de steek waar je mee bezig was. 

In dit geval haakte ik 4 lossen en keek ik waar het boogje enigszins zou aansluiten. Ik sloeg 3 lossen over.

De volgende keer dat je langs dit stuk komt, haak je vasten in het gat. Je doet er meer dan 4, maar je moet even kijken wat goed is. Je doet er zoveel dat het net een beetje rond gaat staan, het vormt dan een boogje. Hoe meer steken je in het boogje haakt, hoe boller het wordt. Wil je het recht, haak dan zoveel steken als je lossen hebt gemaakt.

Je kunt natuurlijk ook veel grotere gaten maken. Die zijn in de basis hetzelfde: je haakt lossen die je op een bepaald punt weer aan je haakwerk vast maakt.

Belangrijk hierbij is dat het haakwerk wel plat blijft. Meestal betekent dit dat je in een volgende toer waarbij je voor de tweede keer over het ‘gat’ heen haakt, een aantal steken overslaat. (Niet altijd het geval!). Dit is een kwestie van gevoel en ervaring. 

Liefs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten