zaterdag 10 augustus 2013

Eerste keer #1

Voor elke hobby geldt: in het begin kun je het gewoon niet. Een instrument bespelen, haken, breien, spinnen, tekenen, noem maar op! En dat geldt natuurlijk voor veel dingen in het leven.

Ik heb weleens gelezen (geen idee meer waar) dat mensen gelukkig geen beginangst hebben. Ze kunnen namelijk nog niet overzien hoeveel moeite het gaat kosten om iets te leren. Zouden ze die moeilijkheden allemaal wel kennen, dan zouden ze noooooit beginnen aan iets! Waarschijnlijk klopt dat wel. Als ik nadenk over kunnen spinnen, dan kan ik het in mijn hoofd al. Ik zie niet de moeilijke momenten van oefenen, waarbij het totaal niet wordt zoals ik wil.

Daarom zijn er ook zoveel momenten van frustratie bij het leren van iets nieuws (althans, bij mij wel!). Want je wordt geconfronteerd met wat je nog niet kan.

Normaal gesproken laten we die allereerste beginsels niet aan de buitenwereld zien. Maar het leek mij wel leuk om dat wel te doen. Ik begin gewoon een verzameling, hier, online op mijn blog. Misschien vinden jullie het ook leuk om allereerste keren te delen?

Hier dan mijn eerste in deze verzameling. Mijn allereerste breiwerkje. Op plastic rode breinaalden gebreid (ik heb ze nog steeds) met wol waarvan ik een deel ook nog steeds heb. Ik weet niet meer precies hoe oud ik was, maar in ieder geval niet ouder dan 10.

En me nu niet uitlachen hè?

Hier komt ie dan:


De bijnaam voor dit breiwerk is niet voor niets 'de onderbroek' zoals je kunt zien.

Ik begon dus daar onderaan, met maar 10 steken. Ik ben geëindigd met ik weet niet hoeveel steken. Eigenlijk is het natuurlijk hartstikke knap, meerderen in één keer, zonder het te leren. Ik kan me niet herinneren of ik er trots op was. Waarschijnlijk dacht ik toen al: zie je wel? Het lukt niet, het is lelijk, het lijkt nergens op. Maar dat weet ik niet meer.

Maar eigenlijk, nu ik er naar terugkijk, vind ik het er best wel netjes uitzien! Op het onbedoelde meerderen na dan, is een deel van de steken heel regelmatig!

En gelukkig kan ik nu meer breien dan onderbroeken, het is dus nog helemaal goed gekomen :).

Hebben jullie een verzameling van eerste projecten die totaal mislukt zijn?

Liefs

3 opmerkingen:

 1. Nou om heel eerlijk te zijn zijn m;n allereerste probeersels inmiddels weggedaan ivm verhuizing en opruimwoede. Als er van vilt iets mislukt gooi ik het in de wasmachine en dan kan ik het altijd wel weer gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat je het nog hebt! Nee, ik heb niets meer van mijn eerste breisels. Ik weet nog wel dat ik het maakte op school. Wij moesten een slang breien.... een heeeeele lange slang. Ik vond het vreselijk! Maar ben nu nog iedere dag blij dat ik kan breien!
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je dat bewaard, laat je goed zien wat je allemaal geleerd hebt. Ik als ernstige perfectionist heb daar dus erge moeite mee. Aan de ene kant geeft perfectionisme je doorzettingsvermogen en zin om het echt goed te kunnen, aan de andere kant is het nooit goed genoeg en zie je vooral je fouten (en die wil je dus niet bewaren schijnbaar).

  BeantwoordenVerwijderen