Waarschijnlijk zijn die twee vragen voor de meeste mensen met een fysieke (of geestelijke) beperking wel herkenbaar. Het zijn de logische vragen, de vragen die het meest voor de hand liggen. Maar ik wil het juist niet hebben over die vragen. De antwoorden op die twee vragen maken mij namelijk nooit zo vrolijk.
Daarom benader ik het zoeken naar werk eens een keer anders. Dit heb ik niet zelf verzonnen, maar komt uit het boek Welke kleur heeft jouw parachute? van Richard N. Bolles.
Volgens hem is er van een handicap pas echt sprake als je iets niet kunt. Dan maakt hij er een rekensom van: stel dat er in 4341 mogelijke vaardigheden zijn. Een gemiddeld mens kan daar misschien 1341 van. (De cijfers zijn compleet willekeurig). Deze persoon is gehandicapt, want hij kan niet alles. Iedereen is dus gehandicapt! Jouw handicap is dus helemaal niet zo bijzonder, tenzij je totaal geobsedeerd bent doordat je gehandicapt bent. Dan denk je dat je helemaal niets kunt, terwijl dit waarschijnlijk niet waar is. Maar dit werkt wel door in je relatie tot de potentiële werkgever, waardoor de kans groot is dat je de baan niet krijgt. Na dit stuk tekst geeft hij in het boek enkele oefeningen om te ontdekken wat jouw vaardigheden zijn.
Wat een vernieuwende benadering van handicaps in het werkveld! Ik denk dat dit voor veel mensen met een beperking een eyeopener kan zijn, omdat ze zich misschien blind staren op het hebben van een beperking. Er zijn misschien wel dingen die jij wel kunt, waar je goed in bent, maar wat andere 'normale' mensen niet kunnen. Zou goed kunnen toch? Ik denk dat je door de oefeningen in het boek ook meer zelfvertrouwen krijgt om op zoek te gaan naar het werk wat bij jou past.
Natuurlijk is dit ook wel een beetje simpel neergezet. Sommige beperkingen zorgen er voor dat je helemaal niet kunt werken. Dat wil ik helemaal niet bagatelliseren ;). Hij zegt ook nergens dat iedereen zou kunnen werken, maar daar gaat het stukje ook eigenlijk niet over.
Ik denk dat je als werkzoekende met een beperking wel wat zelfvertrouwen kunt gebruiken. Ga dus op zoek naar vaardigheden en eigenschappen die bij jou horen en waar je goed in bent.
(Overigens, hij noemt nog veel meer soorten handicaps: ik ben te verlegen, ik heb niet genoeg scholing gehad, ik kom uit een andere branche, ik ben te dik, ik zit te dicht tegen mijn pensioen aan. Ook allemaal dingen die mensen van zichzelf kunnen vinden waardoor ze minder over zichzelf denken.)
Nu maar aan de slag met de oefeningen, zodat mijn (werk)zelfvertrouwen kan groeien.
Liefs
Wat een mooie benadering Annelot. En natuurlijk wens ik je alle geluk van de wereld. Want een beetje geluk hebben hoort er ook bij toch? Net op het goede moment op de goede plek zijn.....de juiste mensen ontmoeten om de (voor jou) juiste vacature te gaan vervullen......
BeantwoordenVerwijderenDag,Madelief.