maandag 15 april 2013

Mislukken / falen

'Het is geen probleem te besluiten geen fouten meer te maken. Daarvoor hoef je alleen maar te besluiten geen ideeën meer te hebben.' - Leo Burnett.

Ik zou hiervan willen maken: het is geen probleem te besluiten geen fouten meer te maken. Je hoeft enkel: te besluiten geen gedachten, ideeën of gevoelens meer te hebben. Geen acties of wat dan ook te ondernemen.

'Ik heb niet gefaald,' zei Thomas Edison, 'Ik heb 10.000 manieren gevonden die niet werken.'

Deze twee citaten komen uit het boekje Eureka! Ontdek de geheimen van creativiteit en kom tot betere ideeën van Jack Foster. Één van zijn hoofdstukken heet: wees blij met mislukking. Hij noemt vijf redenen waarom je blij zou moeten zijn met mislukkingen. De eerste is:

'De enige manier om erachter te komen dat je ver genoeg bent gegaan, is door te ver te gaan. en te ver gaan betekent: mislukken. Maar als je niet ver genoeg gaat in de zoektocht naar een idee - als je, met andere woorden, niet faalt - kun je er ook niet zeker van zijn dat je het beste idee te pakken hebt.'

Wow, falen als manier om verder te komen. Een mislukking is niet rampzalig, het is juist leerzaam.

Laat dat maar even bezinken..

Want dit is niet de standaardmanier van kijken naar mislukkingen. Normaal gesproken zijn mislukkingen op zijn zachtst vervelend, maar meestal veel erger. We schamen ons er voor: we willen perfect zijn en een mislukking is toch duidelijk een teken dat we dat niet zijn.

Hoe is jouw blik op mislukkingen? Mag dat of is dat een ramp? Wat is je ergste mislukking? 

Liefs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten