zaterdag 1 juni 2013

Photo workshop - assignment 4

Deze week stond het leren kijken centraal bij de Pure Photo Workshop. Arnika gaf ons vier opdrachten, om te leren nadenken over hoe we een foto willen hebben. Dus niet gewoon maar wat schieten, maar nadenken over welke elementen je wel, en welke je niet in je foto wil.

Ik dacht, fijn, een makkelijkere opdracht dan vorige week. Vooral omdat ik minder tijd had deze week. Maar ik vergat daarbij even, dat ik natuurlijk perfectionistisch ben, en graag alle geleerde elementen ook in de praktijk breng. Dus uiteindelijk vond ik het toch nog moeilijker dan ik verwachtte.

Wat ik ook lastig vond aan deze opdracht, was dat je moest nadenken. Niet dat ik dat niet kan, maar ik wil het liever niet. Haha, dit heeft misschien wat uitleg nodig. Sinds ik mijn creativiteit aan het ontwikkelen ben, merk ik steeds meer hoe fijn ik het vind om niet na te hoeven denken over projectjes. Wel qua inspiratie, maar niet al te veel qua techniek. Ik wil niet alles al uitgedacht hebben, maar meer tijdens het proces creërend denken.

Dit is bij foto's iets lastiger, zeker bij deze opdracht. Toch heb ik mijn eigen draai er aan gegeven. Eerst niet, toen zat ik vooral na te denken over wat ik kon fotograferen. Maar gedurende de week werd dat steeds speelser. Ik ging de tuin in en 'deed maar wat'. Heerlijk om te doen! Misschien zijn het niet de allerbeste foto's geworden, maar ik vond het leuk om te doen.

Ik merkte dat ik door deze opdracht anders ging kijken naar de wereld. Dat was natuurlijk ook precies de bedoeling! Ik schreef hier eerder een blogje over, over het zien als fotograaf. Volgens mij kijken fotografen (of andersoortige kunstenaars) naar de wereld op een andere manier. Deze week deed ik dat ook een beetje. Ik zag de wereld deels door de lens van mijn camera. Ik dacht na over wat mooi zou zijn voor de foto, het ging haast automatisch terwijl ik keek.

Goed, genoeg gepraat. Nu de opdracht.

De opdracht bestond uit vier onderdelen:
1. Fotografeer iets met blauw in de hoofdrol.
2. Fotografeer een detail.
3. Fotografeer patronen.
4. Fotografeer een emotie.

Hieronder mijn foto's per onderdeel. Soms zijn stiekem meerdere onderdelen met elkaar verweven tot één foto, en dus lopen de onderdelen een beetje in elkaar over.

Blauw 

Eigenlijk was ik meer in de mood voor groen, gezien mijn lenteproject wat uitgaat van die kleur. Maar, de foto van het voorbeeld, vond ik wel prachtig. Dus probeerde ik toch maar ook zo'n foto te maken.


Zo mooi blauw als het voorbeeld werd het bij mij geen enkele keer..


Toch best moeilijk, de blauwe lucht fotograferen. Heeft er iemand tips?

Ik ontdekte tijdens het fotograferen dat ik een blauwe broek aan had. Of blauw, blauw heeft wel een belangrijke rol. Dus maakte ik daar ook een foto van.


Detail

Het tweede onderdeel was het maken van een foto van een detail. Ik heb verschillende foto's genomen, met allerlei soorten details.

De harp van mijn moeder
Wandelaar & hond - blaadje

Wat een details!

Patronen

Bij het maken van foto's van patronen, vond ik het leuk om te kijken naar ordelijkheid en iets wat dat juist verstoorde. Dus patronen, maar toch niet helemaal. 

Zoals deze foto: 


De steentjes liggen in een prachtig patroon, maar de zon door de bomen geeft het speelsheid mee. Patronen van licht

Emoties

Ik wilde geen persoon op de foto zetten, vooral omdat mijn familie het geloof ik niet zo leuk vind als ik ze op de foto zet ;). Dat maakte dit onderdeel wel wat lastiger, want hoe zet je dan een emotie om in een beeld?

Daarom koos ik er voor om mezelf te fotograferen. Wel iets lastiger natuurlijk, maar met de zelfontspanner kreeg ik toch wel een mooie foto. Het zijn geen foto's van emoties, maar ik vind ze wel mooi geworden.

Eerste een meditatiefoto:


Overgave

Poeh, wat een hoeveelheid foto's. Ze zijn allemaal mooi en leuk, maar allemaal op een andere manier.Ik heb geen idee welke ik de mooiste vind.

Liefs


5 opmerkingen:

 1. Heerlijk en ik herken dat ook dat je moest nadenken en dat het loslaten van het denken toch de mooiste foto's geeft. De bovenste foto vind ik echt heel erg mooi. De detail van de harp is ook heel mooi gelukt en bijzonder om te zien. De overgave raakt me het meest, mooi dat je dat zo goed kan laten zien. Lieve groet, Jane

  BeantwoordenVerwijderen
 2. J ade zegt: de eerste foto vind ik het allermooist. Ik vond het best een moeilijke opdracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I like the first flower picture a lot! The detail of the harp is wonderful! I also liked how the shadows played with patterns. Very nice set of images! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een creativiteit heb je in je foto's gelegd!
  Mooi gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een mooie serie! de meditatie foto's vind ik prachtig

  BeantwoordenVerwijderen