donderdag 19 september 2013

Recept blauwe bessentaart (Blauw & paars #2)

Het laatste recept in deze serie, is een recept wat blauw én paars is. Eigenlijk was ik enkel van plan om een blauw recept te ontwerpen, maar het werd paars. En toen was mijn inspiratie voor blauwe recepten helemaal op. Ik kon natuurlijk flauw doen, en zeggen: ja dit is toch echt blauw, want ik heb het gemaakt van blauwe bessen. Maar goed, dat doe ik niet. Ik ben nog flauwer, en eindig met maar één recept, in plaats van nog een extra recept ;).

Het is wel een heerlijk recept, dit taartje met custardvulling, blauwe-bessensaus en verse blauwe bessen. Het is ingewikkelder te bereiden dan mijn vorige recepten, die allemaal heel simpel waren. Maar ja, dan heb je wel een heerlijk taartje...

Het is een glutenvrij en suikervrij recept.


(Ja, het ziet eruit als een ingestort taartje. Dat was het ook... Maar wel een heerlijk ingestort taartje;)

Ingrediënten:

Bessensaus:
Een handje blauwe bessen
Een grote snuf (2-3 eetlepels) palmsuiker of ander zoetmiddel.

Bodem:
1 cup kokosrasp
1 cup havermout
1/4 cup honing / agavesiroop
1/8 cup kokosolie of roomboter

Custard:
300 ml melk
1/2 vanilliepeul
1,5 eidooiers
1 el maizena
1,5 - 2 el agavesiroop

+ extra blauwe bessen voor los op het taartje.

De ingrediënten zijn hierboven verdeeld over de verschillende processen. De volgorde waarin je het maakt maakt niet heel erg uit. De bessensaus kan bijvoorbeeld ook van tevoren worden klaargemaakt en bewaard blijven. De custard ook, die moet toch afkoelen voor hij in de bodem kan. 

Maak de bessensaus door de blauwe bessen te koken in een heel klein beetje water (echt maar een bodempje) met de palmsuiker. Stamp de bessen kapot, zodat het vocht naar buiten kan. Kook dit 5-10 minuten, tot het paars kleurt. Duw het daarna door een zeef, dan blijven de velletjes daarin achter.

De bodem bereid je door de boter of kokosolie te smelten. Daarna meng je alle ingrediënten met elkaar. Proef of het zoet genoeg is voor jouw smaak. Het is niet een heel samenhangend deeg, dat hoort zo. Doe het deeg in een springvorm. Duw het goed aan, ook aan de zijkant. Bak de bodem 10-12 minuten tot ze goudbruin is.

Voor de custard snijd je de vanillepeul open en doet dit samen met de melk in een pan. Verwarm dit, tot net onder het kookpunt. Meng in een kom de eidooiers, maizena en agavesiroop tot het glad is. Schenk hier de melk op en roer goed! Giet het mengsel in een schone pan, via een zeef. Laat dit op laag vuur staan en roer regelmatig door tot het redelijk dik is. Hoe dikker, hoe beter in dit geval, want anders stort de custard wel heel makkelijk uit het taartje. Laat de custard helemaal afkoelen.

Maak het taartje dan op: vul de bodem met de custard. Schenk hier de bessensaus overheen, of laat de eters dit zelf doen. Garneer met verse blauwe bessen.

Dit was al weer het laatste recept van mijn tweede regenboogserie. Wat is het leuk om op deze manier recepten te verzinnen. Maar nu neem ik daar even pauze van, om me weer te richten op andere dingen ;). 

Liefs

1 opmerking:

  1. Leuke recepten heb je er tussen staan, ga ik vaker even tussen neuzen!
    Groetjes Ilse via de blog-hop ;)

    BeantwoordenVerwijderen